The facade gives no clue to the spectacular rooms with a view of the lake: in this first stage, the renovation focused on the interiors.

The mission: arrive at the beginning of the summer season with the house completely renovated inside. That was how, in just three months, Siuk Studio devised and executed a project to fine-tune the interiors of this Villa Carlos Paz chalet with view of Lake San Roque. “The house was outdated, but it had a solid construction and a fabulous ceiling in the social area, the work of the architect José Reynoso”, he tells us the architect Geraldine Misiukcreator of Siuk, who carried out the work together with the architect Gabriela Forciniti.

The facade gives no clue to the spectacular rooms with a view of the lake: in this first stage, the renovation focused on the interiors.Courtesy Siuk Studio

The 300m2 chalet has the social area above (in line with input) and the rooms, below, near the shore of the lake. “The interior decoration is very calm, because nature forms a dominant setting. We looked for light colors, textiles and lighting that would accompany the feeling of tranquility”.

The roof, in perfect condition, was maintained.  To enhance its cozy spirit also at night, they made a new lighting design.  As a detail: the perimeter of the living room is covered by LED strips.
The roof, in perfect condition, was maintained. To enhance its cozy spirit also at night, they made a new lighting design. As a detail: the perimeter of the living room is covered by LED strips.Gent. Gonzalo Viramonte

“The structure of the house is impressive, theatrical. Upon entering, the immensity of the ceiling is surprising, which is a jewel.”

Arq. Geraldine Misiuk, creator of Siuk Studio, in charge of the remodeling

The ceiling, whose maximum point reaches 6m, is made up of 4 planes that meet at the top, creating a large social area.  Kiri and lenga table and chairs (Siuk Studio).  Tray with spots (Huup).
The ceiling, whose maximum point reaches 6m, is made up of 4 planes that meet at the top, creating a large social area. Kiri and lenga table and chairs (Siuk Studio). Tray with spots (Huup).Gent. Gonzalo Viramonte

The kitchen was semi-closedwith a door –which disappeared– and a double circulation –which they kept–, dark furniture and countertops. They achieved functionality and, with unified clear materials, they achieved a current aesthetic that dialogues with the living room. “On the other hand, and unbelievably, the social floor did not have a toilet, which we wanted to remedy”, says Misiuk. Where the refrigerator used to be, in the module behind the TV, they made all the connections to install it.

'Sahara' melamine countertop, cupboard and island (Faplac) with 'Miami White' Silestone countertop and custom-made stools (all designed by Siuk Studio).
‘Sahara’ melamine countertop, cupboard and island (Faplac) with ‘Miami White’ Silestone countertop and custom-made stools (all designed by Siuk Studio). Gent. Gonzalo Viramonte

“The kitchen had a bit of everything: wood, bricks, ceramics, stone. We redesigned it with a white ceiling that makes it look like a differentiated white ‘little box’”

In the kitchen they reinforced the lighting with spots and LED strips around the edges (Huup).  In the whole floor they put 'Grani Artico Natural' 90x90 (ILVA) porcelain floor.
In the kitchen they reinforced the lighting with spots and LED strips around the edges (Huup). Throughout the floor they put a 90×90 ‘Grani Artico Natural’ (ILVA) porcelain tile floor.Gent. Gonzalo Viramonte

Years ago, the Firm had remodeled a house for the same client in Buenos Aires. As this request came during the 2020 quarantine, they looked for local support in the Arch. Daniel Ciceriwho did the survey. Then they advanced Remote project development. “For the studio, it was a great opportunity to explore architecture’s relationship with nature,” says Misiuk.

L-shaped armchair with three bodies and individual armchairs (Siuk Studio), carpet (Awanay), floor lamp (Huup).  The exposed brick walls were painted with 'Cherish in the Word 0029' (Sinteplast).
L-shaped armchair with three bodies and individual armchairs (Siuk Studio), carpet (Awanay), floor lamp (Huup). The exposed brick walls were painted with ‘Cherish in the Word 0029’ (Sinteplast).Gent. Gonzalo Viramonte

“With so much nature around, it seemed to us that fire was a necessary element in the interior. We add it with personality through a hanging salamander”

Communicated with the social sector, following the line of windows towards the outside, is the indoor barbecuewhich the Firm reformed. The spatiality and arrangement was maintained, but the materiality changed: what was previously made of brick and wood, became smooth microcement, which contrasts with the black sheet metal doors that were installed as fronts for the grill and the storage spaces at floor level.

Instead of accompanying the line of the windows, the barbecue table is located in the center: this further enhances the escape towards the outside.
Instead of accompanying the line of the windows, the barbecue table is located in the center: this further enhances the escape towards the outside.Gent. Gonzalo Viramonte

“The highlight of this project is recycling, being able to revive spaces while maintaining a large part of the existing materials and still transforming environments”

They restored the table that was previously in the dining room and lightened the tone of the wood.  Hanging from the ceiling they installed the same tray with spots (Huup) as in the living room.
They restored the table that was previously in the dining room and lightened the tone of the wood. Hanging from the ceiling they installed the same tray with spots (Huup) as in the living room.Gent. Gonzalo Viramonte

“The eaves that surround the entire contour of the house is quite deep, 1.20 meters; that hides the slope of the roof on the outside”

One step away: by almost completely occupying the terrace, leaving just a circulation, the pool is almost attached to the barbecue area.
One step away: by almost completely occupying the terrace, leaving just a circulation, the pool is almost attached to the barbecue area.Courtesy Siuk Studio

“In the rooms, located downstairs, we did a general refurbishment: painting, repairing wooden doors and closets, changing the floor. Afterwards, we bet on the same aesthetic proposal as in the rest of the house”

White bed backrest on a wall of the same color, a block of natural wood as a nightstand and a wall light (Huup).
White bed backrest on a wall of the same color, a block of natural wood as a nightstand and a wall light (Huup).
Gent. Gonzalo Viramonte

“The main conditioning factors of the project were the marked unevenness that marks the terrain, and the connection to the lake in the background. So, we seek to create a harmonious insertion of the residence in the land, using its natural relief to transform it into a gazebo”, tells the architect about the idea with which they reformed this house built in the 80s.

The house grows alongside the mountains, with a rocky terrain as a base.
The house grows alongside the mountains, with a rocky terrain as a base.Courtesy Siuk Studio

Leave a Reply